A la piernik

                Witam. Dzisiaj podzielę się z Państwem przepisem na szybki, tani piernik bez miodu. Potrzebne mam będą: 3 jaja, pół słoiczka dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki), szklanka cukru, szklanka mleka, 2 szklanki mąki, pół szklanki oleju, po łyżeczce cynamonu, sody i kakao.

                Wszystkie składniki należy włożyć do miski i dokładnie wymieszać mikserem, ciasto przelać do blaszki wyłożonej pergaminem, piec 40 min. w temperaturze 190 stopni. Ciasto polewamy polewą czekoladową, którą najlepiej przyrządzić rozpuszczając tabliczkę czekolady pokruszoną na kawałki w 2 łyżkach śmietanki 30%.  Można również dodać do ciasta pokruszoną czekoladę białą i ciemną lub suszone owoce. W bardziej wystawnej wersji można przekroić ciasto na pół i przełożyć bitą śmietaną lub dowolnym, ulubionym kremem. Ciasto wyrabia się i przygotowuje bardzo szybko, polecam. Smacznego!!!

 

 

                Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę Państwu przede wszystkim zdrowia i jak najwięcej radości w życiu. A oto przepis na radość: po pierwsze cieszmy się każdą chwilą, nie róbmy problemów z małych rzeczy, bądźmy otwarci na ludzi i wyzbądźmy się zazdrości, która jest w stanie zniszczyć każdą radość. Wesołych Świąt.

 

                Maria Pełka

 
Michal Krupa