Sok, smoothie, energia i odpadki

Napoje owocowo warzywne przyrządzane w domu do doskonała alternatywa dla sklepowych odpowiedników napojów. Sok i smoothie. Sok przyrządzany w sokowirówce jest doskonałym źródłem energii.

Niestety w drodze produkcji soku powstają odpadki, te odpadki to cała frakcja błonnika. Oczywiście w soku znajduje się mała ilość błonnika oraz witamin, ale niestety sok to głównie cukier, a cukier to substrat do produkcji energii. Zatem sok jak najbardziej ma zastosowanie w codziennym żywieniu, jednakże nie w momencie gdy próbujemy stracić na wadze. Sok o wiele bardziej sprawdzi się w żywieniu osób uprawiających sport, jako źródło energii przed treningiem, albo zaraz po treningu, w celu zabezpieczenia rezerw energetycznych mięśni.

 

Smoothie to popularna nazwa koktajlu. Są to po prostu w całości zmiksowane warzywa i owoce. Smoothie w odróżnieniu od soku poza energią, zawiera to samo co użyte do jego przyrządzenia owoce i warzywa, czyli dużą ilość witamin i błonnika. Użycie smoothie przez osoby chcące się odchudzić jest pomysłem dużo rozsądniejszym. Jednakże należy wspomnieć, że warzywa i owoce zjedzone w całości zajmą więcej miejsca w żołądku niż smoothie, co przy odchudzaniu jest bardzo pozytywne, a smoothie niekiedy może stać się jedynie urozmaiceniem naszej diety.

                Mateusz Krupa 

 
Michal Krupa